WORKSHOPS

Bij alle cursussen en workshops die ik geef, of het nu gaat om moestuinlessen, kookworkshops of beeldhouwen, probeer ik mensen mee te nemen in mijn wereld, waarin de liefde voor de natuur en de eigenheid van alles wat leeft centraal staat.

Beeldhouwen

Even er tussenuit. Lekker beeldhouwen in een ruime tuin in het mooie Bunnik. Kies een plekje in de zon of kruip onder een boom in de schaduw. Kom ontdekken of het wat voor je is of werk verder aan je eigen steen.

Het vormen in steen, beeldhouwen, is een individuele bezigheid. Jij kiest de steen en bepaalt de vorm, ik begeleid je en leer je de technieken. Door te werken in een (kleine) groep leer je ook veel door te kijken naar de andere cursisten. Hoe pakken zij het aan, welk gereedschap gebruiken ze en hoe zetten ze dat in. We werken met zachte stenen (albast, serpentijn, speksteen) die goed hakbaar en bewerkbaar zijn. Iedere steen heeft zijn eigen karakter, gaandeweg leer je de steen beter kennen en zul je de mogelijkheden gaan zien en ervaren.

Voor mij is beeldhouwen een prachtige metafoor: eerst sla je de grove vorm in de steen, daarna ga je fijner werken en kom je steeds dichter bij je eigen kern. Als je dieper gaat werken zie je wat er in de steen verborgen zit. Het is een soort oefening in levenskunst.

Zelf beeldhouw ik sinds 2008. Ik heb twaalf jaar les gehad van beeldhouwer Vivienne Doeland van atelier Avalon in Utrecht. Toen zij in 2020 met pensioen ging heb ik een deel van haar materialen over kunnen nemen.

De lessen vinden plaats in Bunnik. Een heerlijke vegetarische lunch met groenten uit eigen moestuin is vast onderdeel van de dag.

Voor beeldhouwlessen en -cursussen in 2023 zie pagina AGENDA.

Kleinschalige kookworkshops

Samen voedsel bereiden met een hoofdrol voor seizoensgroenten [producten] uit eigen tuin.

De moestuin heeft zo veel te bieden! Ik ga zo creatief mogelijk om met producten uit de moestuin. In mijn eigen keuken laat ik graag zien hoe je mooie gerechten kunt creëren met verse lokale (biologische) producten. Ik bied workshops aan rond een bepaald thema waarin groenten een hoofdrol spelen, denk aan de Italiaanse keuken, koken met herfstgroenten of zelf vleesvervangers maken. Ook experimenteer ik met alternatieve bewaarmethoden zoals fermenteren, drogen en wecken. Naast de bekende groenten is er ook aandacht voor minder gangbare groenten, en eetbare bloemen. Dat levert een prachtig, kleurrijk beeld op het bord. Een feest om naar te kijken en natuurlijk te proeven!

Stephanie, deelnemer workshop beeldhouwen:
Erna leert je anders kijken, je leert over jezelf en je ziet wat en hoe je de dingen doet, ook in je leven. Ze is een fijne leermeester die alle juiste omstandigheden weet te creëren. De plek in de tuin waar we werken is mooi, de lunch heerlijk, de pauzes tussendoor nodig omdat het best zwaar werk is, de begeleiding precies wat ik nodig had. Kortom een bij“zondere ervaring die ik een ieder toewens.

Natascha, deelnemer workshop beeldhouwen:
De overheerlijke lunch gemaakt met groenten uit haar eigen moestuin (en niet te vergeten koekjes en taart) maakt de workshop tot een waar feest.